Akrabaların ve dostların bir araya
geldiği bayram tatilleri birçok kişinin beslenme düzenini
değiştiriyor. Değişen beslenme alışkanlıklarımız sonrasında
geri dönüşümü zor olan hasarlara yol açabilir. Özellikle
kurban bayramında et miktarının yanı sıra tatlı, şeker ve
çikolata tüketimi sindirim ve boşaltım sisteminde önemli
rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle kalp damar hastalığı,
şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler bayramlarda
yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeleri gerekiyor.
Peki, Kırmızı eti nasıl
tüketmeliyiz?
Sağlıklı et tüketimi için
veteriner kontrolü yapılan hayvanın etini tercih ediniz. Kurbanda
kesilen hayvanın eti yeterince dinlendirilmeden tüketildiği için
sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle kurban eti en az 24 saat
buzdolabında dinlendirildikten sonra tüketilmelidir. İlk gün
kurban eti yerine bayram öncesi alınan yağsız veya az yağlı et
tüketilmelidir.
Kırmızı eti nasıl saklamalıyız?
Etler çok çabuk bozulabilen riskli
besinlerdir. Bu nedenle korunması ve saklanması sağlığınız
açısından önemlidir. Etler küçük parçalara ayrılarak
buzdolabı poşetine konulmalı ve buzdolabının buzluk kısmında
veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde saklanan etler
buzlukta -2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda ise -18
derecede uzun süre saklanabilir. Etler tüketileceği zaman oda
ısısında açık bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının
alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır.
Kurban Bayramında Nasıl
Beslenmeliyiz?
Güne hafif bir kahvaltı ile
başlayınız.
Gün içinde
kırmızı et tüketilebileceği için yumurta yerine az yağlı
peynir tüketilmelidir. Kahvaltınızda mutlaka domates,
salatalık, yeşil biber, maydanoz , dereotu, taze nane gibi
besinleri tüketmeyi ihmal etmeyiniz. Tatlı tüketimi olarak bal,
reçel yerine taze veya kuru meyve tercih ediniz.
Ara öğünleri atlamayınız.
Bir sonraki öğünde
fazla miktarda yemeyi önlemek ve gün içerisinde kan şekeri
dengesini sağlamak için sağlıklı ara öğünler yapınız.
Böylece bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı ve çikolata
tüketimini kontrol edebilirsiniz. En iyi ara öğün seçenekleri
olarak taze veya kuru meyve, az yağlı süt, yoğurt, kepekli
grissini tüketiniz.
Kızartmalar yerine haşlama veya
ızgara et tercih ediniz.
Bayramda tüketilen
et miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat ediniz.
Etlerin pişirilmesinde haşlama veya ızgara gibi yöntemler tercih
edilmeli, özellikle ızgara et pişirilmesinde et ile ateş
arasındaki mesafe olacak şekilde etler pişirilmelidir. Etli sebze
yemekleri kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir.
Sebze ve meyve tüketmeyi
unutmayınız.
Kurban bayramında
fazla miktarda et ve şeker tüketilmesinden dolayı sebze ve meyve
tüketimi ihmal edilmektedir. Özellikle akşam yemeğinde
zeytinyağlı sebze yemeği veya salata ile birlikte yoğurt
tüketiniz. Demirden zengin olan kırmızı et yanında C vitamini
içeren sebze ve meyve ile birlikte tüketilirse demir emilimi
artmaktadır.
Tatlı tüketimine dikkat ediniz.
Bayramlarda artan
tatlı tüketimi ile birlikte sindirim sistemi problemleri ve kısa
sürede hızlı kilo alımları olmaktadır. Bu nedenle tatlı
tercihlerinizi sütlü, meyveli tatlılardan yana kullanınız.
Şerbetli tatlı tüketiminde porsiyon küçültmeye gitmelisiniz.
Su içmeyi unutmayınız.
İkram edilen çay,
kahve gibi içecekler suyun yerini tutmamaktadır. Günde en az 8-10
bardak su içilmelidir. Asitli, gazlı içeceklere hayır
denilebilmelidir.
Yürüyüş yapmayı ihmal
etmeyiniz.
Bayram boyunca
metabolizmanın düzeli çalışması için günde en az 30 dakika
yürüyüş yapınız.
Sağlıklı bayramlar :)
Diyetisyen
Selvi Akman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder