1 Eylül 2016 Perşembe

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME


Akrabaların ve dostların bir araya geldiği bayram tatilleri birçok kişinin beslenme düzenini değiştiriyor. Değişen beslenme alışkanlıklarımız sonrasında geri dönüşümü zor olan hasarlara yol açabilir. Özellikle kurban bayramında et miktarının yanı sıra tatlı, şeker ve çikolata tüketimi sindirim ve boşaltım sisteminde önemli rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle kalp damar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler bayramlarda yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Peki, Kırmızı eti nasıl tüketmeliyiz?

Sağlıklı et tüketimi için veteriner kontrolü yapılan hayvanın etini tercih ediniz. Kurbanda kesilen hayvanın eti yeterince dinlendirilmeden tüketildiği için sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle kurban eti en az 24 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra tüketilmelidir. İlk gün kurban eti yerine bayram öncesi alınan yağsız veya az yağlı et tüketilmelidir.

Kırmızı eti nasıl saklamalıyız?

Etler çok çabuk bozulabilen riskli besinlerdir. Bu nedenle korunması ve saklanması sağlığınız açısından önemlidir. Etler küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde saklanan etler buzlukta -2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda ise -18 derecede uzun süre saklanabilir. Etler tüketileceği zaman oda ısısında açık bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır.

Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?

Güne hafif bir kahvaltı ile başlayınız.

Gün içinde kırmızı et tüketilebileceği için yumurta yerine az yağlı peynir tüketilmelidir. Kahvaltınızda mutlaka domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz , dereotu, taze nane gibi besinleri tüketmeyi ihmal etmeyiniz. Tatlı tüketimi olarak bal, reçel yerine taze veya kuru meyve tercih ediniz.

Ara öğünleri atlamayınız.

Bir sonraki öğünde fazla miktarda yemeyi önlemek ve gün içerisinde kan şekeri dengesini sağlamak için sağlıklı ara öğünler yapınız. Böylece bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı ve çikolata tüketimini kontrol edebilirsiniz. En iyi ara öğün seçenekleri olarak taze veya kuru meyve, az yağlı süt, yoğurt, kepekli grissini tüketiniz.

Kızartmalar yerine haşlama veya ızgara et tercih ediniz.

Bayramda tüketilen et miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat ediniz. Etlerin pişirilmesinde haşlama veya ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, özellikle ızgara et pişirilmesinde et ile ateş arasındaki mesafe olacak şekilde etler pişirilmelidir. Etli sebze yemekleri kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir.

Sebze ve meyve tüketmeyi unutmayınız.

Kurban bayramında fazla miktarda et ve şeker tüketilmesinden dolayı sebze ve meyve tüketimi ihmal edilmektedir. Özellikle akşam yemeğinde zeytinyağlı sebze yemeği veya salata ile birlikte yoğurt tüketiniz. Demirden zengin olan kırmızı et yanında C vitamini içeren sebze ve meyve ile birlikte tüketilirse demir emilimi artmaktadır.

Tatlı tüketimine dikkat ediniz.

Bayramlarda artan tatlı tüketimi ile birlikte sindirim sistemi problemleri ve kısa sürede hızlı kilo alımları olmaktadır. Bu nedenle tatlı tercihlerinizi sütlü, meyveli tatlılardan yana kullanınız. Şerbetli tatlı tüketiminde porsiyon küçültmeye gitmelisiniz.
Su içmeyi unutmayınız.

İkram edilen çay, kahve gibi içecekler suyun yerini tutmamaktadır. Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Asitli, gazlı içeceklere hayır denilebilmelidir.

Yürüyüş yapmayı ihmal etmeyiniz.

Bayram boyunca metabolizmanın düzeli çalışması için günde en az 30 dakika yürüyüş yapınız.

Sağlıklı bayramlar :)

Diyetisyen Selvi Akman






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder