6 Kasım 2015 Cuma

ELMA DERSEM ANDROİD , ARMUT DERSEM JİNOİD



Yağ doku son yıllarda önemli bir endokrin organ olarak kabul edilmekte. Yağ dokusu, en büyük enerji deposudur, organlarımızı mekanik dış etkilere karşı korur, yağda eriyen vitaminleri depolar, vücudumuzun ısı yalıtımını sağlar ve birçok hormonun sentezinde etkin rol oynar. Yağ dokusunun bu görevleri göz önünde bulundurulduğunda bir insanın vücudunda sıfır yağ olması gibi bir durum söz konusu değildir. Vücuttaki yağ oranı erkeklerde % 15-20, kadınlarda ise % 25-30 olmalıdır.Vücut yağ oranının; erkeklerde % 25’in üzerinde, kadınlarda ise % 35’in üzerinde olması halinde tehlike çanları çalmaya başlar. Yağ dokusunun dağılımı kişiden kişiye farklılık gösterir. Vücut yağının yoğunlaştığı bölgeye göre vücut tipi 2 gruba ayrılır. Elma tipi ve armut tipi yağlanma. Peki sizin yağ dağılımınız ne durumda?

Bir boy aynası önünde durun, vücut şeklinizi değerlendirin. Bacaklarınız ince, gövdeniz daha belirgin ise “elma tipi” , beliniz ince ,kalçalarınız daha belirgin ise “armut tipi” olarak tanımlanan vücut şekline sahipsiniz demektir.

Belim giderek kalınlaşıyor!!

Yağ dokusunun bedenin üst kısmında toplanmasına “ karın tipi” , “android” veya “elma tipi şişmanlık” denir. Bir mezura edinin ve mutlaka düzenli aralıklarla bel çevresi ölçümünüzü yapın . Ölçümde birçok ölçüm yeri kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi; en alt kaburga kemiği ile iliak kemik arası orta noktadan geçen çevrenin ölçülmesidir. Artık bel çevrenizi biliyorsunuz.

Bel çevresinin kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm geçmesi elma tipi şişmanlığın habercisidir. Yapılan araştırmalar Android yağlanma oranın %34’lere kadar çıktığını göstermekte. Karın çevresinde biriken yağlar, vücudun diğer yerlerinde biriken yağlara göre hastalık riskini daha fazla artırmaktadır. Çünkü buradaki yağ hücreleri daha büyüktür ve iç organlara daha yakındır.
Bedenin üst kısmı şişman olanlarda; koroner kalp hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, dislipidemi ( kolesterol, trigliseridin artması), iyi huylu kolesterolün düşmesi,karaciğer yağlanması daha sık görülür.

Pantolonlarım dar geliyor!!

Yağ dokusunun vücudun alt bölümlerinde (kalça ve uyluklarda) toplanmasına “ kadın tipi” ,“jinoid” veya “armut tipi şişmanlık” denir. İsminden de anlaşıldığı gibi kadınlarda erkeklere oranla görülme sıklığı fazladır. Estetik olarak hiç kimsenin memnun olmadığı bu durum aslında sağlık yönünden avantajdır. elma tipi yağlanmaya oranla diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara yakalanma riski daha düşüktür. Bu vücut şekline sahip kişilerde eklemlerde ağrı,varis gibi damar problemleri görülür.

Kilo kaybı ve sağlıklı beslenme şart!

Her iki vücut tipinde de en uygun tedavi kilo kaybı, fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı değişikliğidir. İşte sağlıklı kilo kaybı için beslenme uzmanınızdan öneriler;
  1. Günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Yemeklerden yarım saat önce içtiğiniz su, mide asidini azaltarak, açlığı baskılar.
  2. Günde 2-3 porsiyon yağsız süt,yoğurt tüketin. Süt ürünlerinde bulunan kalsiyum yağ yakımını hızlandırıyor.
  3. Günde 10 adet badem tüketin. Düzenli badem tüketimi bel çevresinde %10’a kadar düşüş sağlıyor.
  4. Fiziksel aktivitenizi arttırın. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre haftada 150 dakika spor yapmanız yeterli .
  5. Haftada 2-3 gün mutlaka balık tüketin. Omega-3 içeriği sayesinde balık yüksek trigliseriti düşürmede etkili.
  6. Keten tohumunu beslenmenize ekleyin. Salatalarınıza , yoğurdunuza ekleyerek iyi huylu kolesterolünüzün artmasını sağlayabilirsiniz.
  7. Tuz tüketiminizi sınırlandırın. Günde 1 çay kaşığı tuz yeterli olacaktır.
  8. Öğle yemeklerinde et, tavuk, balık, kurubaklagil yemeği , akşam ise sebze yemeği tercih etmeniz kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.
  9. Kızartma yerine ızgara, fırında, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edin.
  10. Yemeklerinizi baharatlarla renklendirin. Hem metabolizmanızı hızlandırın , hem yemeklerinizi lezzetlendirin.  
Vücudunuzda yağlanmanın hangi bölgelere toplandığı, sağlığınız ve dış görünümünüz için çok önemlidir. Vücut tipinize göre beslenip, doğru bir egzersiz programıyla ideal kilonuza kavuşabilirsiniz.

Diyetisyen Selvi Akman





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder