5 Kasım 2016 Cumartesi

BİR JAPON YEŞİL ÇAYI : MATCHA



Matcha yeşil çayı son zamanların merak edilen besinlerinden birisi. Oysaki binlerce yıllardan beri Orta Asya ülkelerinde meditasyon öncesi bedensel ve zihinsel arınmaya yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır. Matcha çayını diğer çaylardan ayıran özellik ise üretim sürecinde güneş ışığıyla temasından kaçınılıyor. Böylece kateşin içeriği tüm çaylar içerisinde oldukça fazla miktardadır. Aynı zamanda içeriğindeki antioksidan, klorofil, vitaminler ve mineraller ile sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir. Peki, bu besinin faydalarını öğrenmeye hazır mısın?
  • Matcha çayı içeriğinde bulunan 'kateşin'ler sayesinde kanseri önleyici, yaşlanma belirtilerini azaltıcı etkileriyle vücutta antioksidan özellik göstermektedir.

  • Matcha tüm çaylar içerisinde en çok L-Theanine miktarına sahip olan çaydır. Bu içeriği sayesinde anksiyeteyi azaltmakta ve zihinsel performansı arttırmaktadır.

  • Çalışmalara göre Matcha çayı hem kafein hem de yüksek EGCG ( epigallokateşin-galat ) içeriği ile metabolizmayı hızlandırmakta ! Bu da sağlıklı bir diyet ile tüketildiği zaman kilo vermeye yardımcı olabileceğinin önünü açabilir.

Dolayısıyla, artık Matcha çayının faydalarını biliyoruz! Matcha çayını, beslenme programında çeşitlendirerek kullanmanın 3 yolunu hazırsan, açıklıyorum :)

1- Smoothie'lere ekle :

Malzemeler: ( 1 Porsiyon )
  • 1 su bardağı yarım yağlı süt
  • 1 su bardağı taze doğranmış ıspanak
  • 1 orta boy yeşil elma
  • 3-4 adet taze nane yaprağı
  • 1 çay kaşığı matcha tozu
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi pürüzsüz oluncaya kadar blenderize edin. Afiyet olsun.

2- Bir sıcak Matcha Latte :

Malzemeler: ( 1 Porsiyon )

1 /2 su bardağı kaynatıp biraz beklemiş su
½ su bardağı yarım yağlı süt
1 tatlı kaşığı matcha tozu
1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı :
French press içine Matcha tozunu ve suyu alıp karıştırdıktan sonra Matcha çayının demlenmesi için yaklaşık 5 dakika bekletin. Matcha çayı demlendikten sonra süt ve balı ekleyin. Afiyet olsun.

3- Yulaf ezmesinin içine katın :

Malzemeler: ( 1 Porsiyon )
1 su bardağı yarım yağlı süt
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
½ küçük boy muz
¼ fincan dondurulmuş yaban mersini
1 çay kaşığı matcha tozu

Hazırlanışı:
Süt ve yulafı orta ateşte hafif pişirin ve soğumaya bırakın. Daha sonra 1 kase tüm malzemeyi karıştırın. Afiyet olsun.

Dikkat !

  • Matcha çayının içerisindeki kateşinlerden maksimum yararlanım için suyun sıcaklığı 60-70 santigrat derecelerde olmalı ve çayla birlikte deminin de tüketimi önemlidir.
  • Kansızlık, mide ve böbrek problemleri olan kişilerin, hamile ve emziklilerin Matcha çayını tüketmemesi ve herhangi bir ilaç kullanan kişilerin de bir uzmana danışmadan tüketmemesi gerekmektedir.

Diyetisyen Selvi Akman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder