Matcha yeşil çayı son
zamanların merak edilen besinlerinden birisi. Oysaki binlerce
yıllardan beri Orta Asya ülkelerinde meditasyon öncesi bedensel ve
zihinsel arınmaya yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır.
Matcha çayını diğer çaylardan ayıran özellik ise üretim
sürecinde güneş ışığıyla temasından kaçınılıyor. Böylece
kateşin içeriği tüm çaylar içerisinde oldukça fazla
miktardadır. Aynı zamanda içeriğindeki antioksidan, klorofil,
vitaminler ve mineraller ile sağlığımızı olumlu yönde
etkilemektedir. Peki, bu besinin faydalarını öğrenmeye hazır
mısın?
- Matcha çayı içeriğinde bulunan 'kateşin'ler sayesinde kanseri önleyici, yaşlanma belirtilerini azaltıcı etkileriyle vücutta antioksidan özellik göstermektedir.
- Matcha tüm çaylar içerisinde en çok L-Theanine miktarına sahip olan çaydır. Bu içeriği sayesinde anksiyeteyi azaltmakta ve zihinsel performansı arttırmaktadır.
- Çalışmalara göre Matcha çayı hem kafein hem de yüksek EGCG ( epigallokateşin-galat ) içeriği ile metabolizmayı hızlandırmakta ! Bu da sağlıklı bir diyet ile tüketildiği zaman kilo vermeye yardımcı olabileceğinin önünü açabilir.
Dolayısıyla, artık Matcha çayının
faydalarını biliyoruz! Matcha çayını, beslenme programında
çeşitlendirerek kullanmanın 3 yolunu hazırsan, açıklıyorum
:)
1- Smoothie'lere ekle :
Malzemeler: ( 1 Porsiyon )
- 1 su bardağı yarım yağlı süt
- 1 su bardağı taze doğranmış ıspanak
- 1 orta boy yeşil elma
- 3-4 adet taze nane yaprağı
- 1 çay kaşığı matcha tozu
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi
pürüzsüz oluncaya kadar blenderize edin. Afiyet olsun.
2- Bir sıcak Matcha Latte :
Malzemeler: ( 1 Porsiyon )
1 /2 su bardağı
kaynatıp biraz beklemiş su
½ su bardağı
yarım yağlı süt
1 tatlı kaşığı
matcha tozu
1 tatlı kaşığı
bal
Hazırlanışı :
French press içine
Matcha tozunu ve suyu alıp karıştırdıktan sonra Matcha çayının
demlenmesi için yaklaşık 5 dakika bekletin. Matcha çayı
demlendikten sonra süt ve balı ekleyin. Afiyet olsun.
3- Yulaf ezmesinin içine katın :
Malzemeler: ( 1 Porsiyon )
1 su bardağı
yarım yağlı süt
3 yemek kaşığı
yulaf ezmesi
½ küçük boy
muz
¼ fincan
dondurulmuş yaban mersini
1 çay kaşığı
matcha tozu
Hazırlanışı:
Süt ve yulafı
orta ateşte hafif pişirin ve soğumaya bırakın. Daha sonra 1 kase
tüm malzemeyi karıştırın. Afiyet olsun.
Dikkat !
- Matcha çayının içerisindeki kateşinlerden maksimum yararlanım için suyun sıcaklığı 60-70 santigrat derecelerde olmalı ve çayla birlikte deminin de tüketimi önemlidir.
- Kansızlık, mide ve böbrek problemleri olan kişilerin, hamile ve emziklilerin Matcha çayını tüketmemesi ve herhangi bir ilaç kullanan kişilerin de bir uzmana danışmadan tüketmemesi gerekmektedir.
Diyetisyen Selvi
Akman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder