Glisemik İndeks
Bir karbonhidratın glisemik indeksi
onun kan şekerini yükseltme özelliğidir. Glisemik indeks,
glikozun değeri 100 kabul edilerek diğer karbonhidratların kan
şekerine etkisine göre değerlendirilir. Kan şekerini çok
yükselten karbonhidratlara yüksek glisemik indeksli, az
yükseltenlere düşük glisemik indeksli karbonhidratlar denir.
Yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar kan şekerini çok
arttırdığı gibi insülin hormonunun seviyesinin artmasına yol
açar.Protein ve yağlar için glisemik
indeks söz konusu değildir.
Bir gıdanın glisemik indeksi 55'ten
az ise düşük, 56-69 arasında ise orta, 70' ten yukarı ise
yüksek glisemik indeksli gıda denir. Yüksek glisemik indeksli
gıdalar beyaz ekmek, pirinç, kek ve pasta gibi yiyeceklerdir. Orta
glisemik indeskli gıdalar şeker yükü fazla olan ananas, papaya,
muz, karpuz gibi meyvelerdir. Düşük glisemik indeksli gıdalar ise
tam tahıllar, süt ürünleri,baklagiller, sebzeler, meyveler ve
kuruyemişlerdir.
Zayıflamak isteyen kişiler
glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmelidir. Şeker yükü
yüksek olan nişastalı yiyecekler, baklava, kek, pasta, bal, reçel,
hazır meyve suları ,beyaz ekmek, beyaz pirinç ve patates gibi
gıdalardan uzak durulmalıdır. Ekşi mayalı tam buğday ekmeği,
buğday, bulgur, yulaf sebzeler ve bazı meyveler tüketilmesi
önerilen düşük glisemik indeksli gıdalardır. Düşük glisemik gıdalar yüksek glisemik indeksli gıdalara göre daha uzun tok tutar ve bu nedenle sonraki öğünde daha az yemeyi sağlar.
Glisemik Yük
Glisemik indeksi düşük gıdaların
günlük tüketim miktarı da önemlidir. Fazla miktarda düşük
glisemik indeksli karbonhidrat yenirse yine kilo alımı olur. Bu
nedenle glisemik yük önem taşır.
Glisemik yük bir günde yenen
karbonhidrat miktarının oluşturduğu toplam şeker yüküdür. Her
besinin glisemik indeksi ile glisemik yük miktarı aynı değildir.
Glisemik yük hesaplamak için, yenen
gıdanın glisemik indeksi ile o gıdadaki karbonhidrat miktarı
çarpılarak 100 sayısına bölünür. Glisemik yük 20' den fazla
ise yüksek, 11-19 arası orta, 10'dan küçükse düşüktür. Kilo
vermek için fazla karbonhidrat almamak gerekir. Bu nedenle glisemik
yükü daha az olan gıdalar tercih edilmelidir.
Diyetisyen S. Selvi Akman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder