22 Haziran 2015 Pazartesi

HAMİLELİKTE KAFEİN TÜKETİMİ





  Gebelikte bebeğin tek besin kaynağı annesidir, bu yüzden annenin beslenmesi çok önemlidir.Gebelik döneminde kafein tüketimi ,anne adayları tarafından içecekler, yiyecekler ile alınmaktadır. 

  Kafein doğada pek çok bitkinin meyvesinde, tohumunda ve yaprağında bulunur. Bunlardan en önemlileri çay yaprakları, kahve ve kakao çekirdekleri ile koladır. Ayrıca bazı ilaçlarla da kafein alınmaktadır.

  Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve hücrelere geçişi sırasında herhangi bir bariyer olmadığı için hızlı bir şekilde plasenta aracılığıyla bebeğe gitmektedir. Vücuda 200 mg kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki kan akışında % 25 azalma bulunmuştur.

  Annenin metabolik, genetik ve çevresel özellikleri bebeğe geçen kafein miktarını etkilemektedir. Anne adayının sahip olduğu kafein yıkımını sağlayan metabolizma, bebekte henüz kafeini metabolize edecek olgunluğa erişmemiştir. 
Bu yüzden de yıkımı sağlanamayan kafein, bebekte daha yüksek düzeylerde bulunabilmektedir. Yapılan çalışmalar hamilelikte aşırı miktarlarda kafein alımının düşük riski, erken doğum , düşük doğum ağırlığı olabileceğini göstermektedir.

 Aynı zamanda kafein bir idrar söktürücüdür. Hamilelik sırasında fazla miktarda alımı sıvı ve kalsiyum kaybına yol açabilir.

 Özellikle gebelikte demir ihtiyacı artmaktadır. Kafeinin olumsuz etkilerinden biri de yemeklerden hemen sonra alındığında demir emilimini azaltmasıdır.

 Sonuç olarak kafein; gebelik sürecinde bebekte gelişme geriliği yapan ve tüketim miktarının artırılmasıyla da bebekte görülen olumsuz etkiyi pekiştirmesinden dolayı gebelere günlük diyetlerinde 200 mg'ın üzerinde kafein alımı önerilmemektedir.

Günlük yaşantımızdaki yiyecek ve içeceklerdeki kafein oranı;


Kafein oranı
1 fincan filtre kahve
135-200 mg
1 fincan espresso
100 mg
1 fincan cappuccino
100 mg
1 fincan türk kahvesi
57 mg
150 cc hazır kahve
57 mg
150 cc dekafeine kahve
5 mg
175 cc demleme çay
20 - 110 mg
330 cc buzlu çay
70 mg
200 cc hazır çay
30 mg
50 g ağırlığında çikolata
50 mg
100 gr sütlü çikolata
20 mg


Diyetisyen  Selvi AKMAN 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder