Son
dönemlerde popülaritesi artarak kahvaltılarda yerini alan yulaf ;
bol miktarda lif, protein, E vitamini, magnezyum, potasyum,
çinko,bakır, manganez, selenyum, fitoöstrojen, polifenol ve tiamin
nedeniyle çok faydalı bir tahıldır.
Yulafta
hem çözünebilir hem de lif yüksek ornda bulunmaktadır.
Yulaftaki beta-glukan olarak bilinen çözünebilir lif, yulaf
ezmesine taşıdığı yüksek besinsel değeri veren maddedir.
Yulaf
Ezmesi Nelere Yarar Sağlar?
1-
Sindirim sistemini düzenler ve kilo kontrolü sağlar. İçerisinde
bulunan lif, suyu tutarak şişer, midede yer kaplayarak tokluk hissi
oluşturur. Kabızlığı
önler.
2-
Kolesterolü düşürür. Kötü
kolesterol dediğimiz LDL kolesterolü düşürerek; koroner kalp
hastalığı riskini azaltmaktadır.
3-
Kandaki şekerini
düzenler.
Karbonhidratların sindirimini yavaşlatarak kan şekerinin hızlı
yükselmesini önler. Bu nedenle Tip-2 diyabet riskini azaltmaktadır.
4-
Vitamin ,mineral ve antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık
sistemini
güçlendirir.
5-Yulaf
ezmesinde bulunan lif ve diğer besinler bazı
kanser türlerinin tedavisinde yardımcı olabilir.
6-Yulaf,
kasları tazeleyen ''lisina'' denilen bir protein ve sinirlerin
işlevini düzenleyen B grubu vitaminleri içerdiği için spor yapan
bireylerde kas
kitlesini
arttırmada
yardımcıdır.
Kahvaltı
da, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesini, 1 su bardağı süt , kuru
meyve veya taze meyveler ile birlikte tüketebilirsiniz.
Diyetisyen S. Selvi AKMAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder