22 Haziran 2015 Pazartesi

KAHVALTININ YENİ ALTERNATİFİ; YULAF EZMESİ




  Son dönemlerde popülaritesi artarak kahvaltılarda yerini alan yulaf ; bol miktarda lif, protein, E vitamini, magnezyum, potasyum, çinko,bakır, manganez, selenyum, fitoöstrojen, polifenol ve tiamin nedeniyle çok faydalı bir tahıldır.

  Yulafta hem çözünebilir hem de lif yüksek ornda bulunmaktadır. Yulaftaki beta-glukan olarak bilinen çözünebilir lif, yulaf ezmesine taşıdığı yüksek besinsel değeri veren maddedir.

Yulaf Ezmesi Nelere Yarar Sağlar?

1- Sindirim sistemini düzenler ve kilo kontrolü sağlar. İçerisinde bulunan lif, suyu tutarak şişer, midede yer kaplayarak tokluk hissi oluşturur.  Kabızlığı önler.

2- Kolesterolü düşürür. Kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolü düşürerek; koroner kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.

3- Kandaki şekerini düzenler. Karbonhidratların sindirimini yavaşlatarak kan şekerinin hızlı yükselmesini önler. Bu nedenle Tip-2 diyabet riskini azaltmaktadır.

4- Vitamin ,mineral ve antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

5-Yulaf ezmesinde bulunan lif ve diğer besinler bazı kanser türlerinin tedavisinde yardımcı olabilir.

6-Yulaf, kasları tazeleyen ''lisina'' denilen bir protein ve sinirlerin işlevini düzenleyen B grubu vitaminleri içerdiği için spor yapan bireylerde kas kitlesini arttırmada yardımcıdır.

  Kahvaltı da, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesini, 1 su bardağı süt , kuru meyve veya taze meyveler ile birlikte tüketebilirsiniz.
Diyetisyen S. Selvi AKMAN 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder