Besinlerin
sindirilmeyen kısmına posa yani diyet lifi denir. Posa çözünen
ve çözünmeyen olmak üzere iki çeşittir.
Çözünmeyen posanın
iyi kaynağı olan besinler; tam buğday unundan yapılmış ürünler,
buğday ve mısır kepeği, sebze ve meyvelerdir. Çözünen posanın
ise; kuru baklagiller, yulaf, arpa, bezelye, elma, portakal, havuç
gibi sebze ve meyvede bulunur. Posa sebze ve meyvelerde dış kabuk
ve tohum kısımlarında bulunmaktadır.
Suda
çözünmeyen posa; suyu tutarak, sindirime yardımcı olmakta ve
bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Dışkıya yumuşaklık ve hacim
kazandırarak kabızlığı önler. Çözünen posa ise kolesterol
seviyesini düşürerek kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı
olur. Glikoz emilimini geciktirerek, kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Posa
yönünden zengin yiyecekler diyetin enerji yoğunluğunu azaltır ve
daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Böylece ağırlık kontrolüne
yardımcı olur.
Günlük
posa alımı için öneriler kadınlarda 25 gram , erkekler için 38
gramdır. Günlük gereksinimi karşılamak için 5 porsiyon sebze ve
meyve ile birlikte tüketilecek kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler
yeterlidir. Aşırı posa tüketildiği zaman; ishal, gaz oluşumun yanı sıra bazı minerallerin emilimini olumsuz etkiler. Bu nedenle vücudun tolere edebileceği miktar tüketilmesi gereklidir.
Diyetisyen Selvi Akman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder