25 Ağustos 2015 Salı

DOĞANIN SÜPÜRGESİ; POSA



  Besinlerin sindirilmeyen kısmına posa yani diyet lifi denir. Posa çözünen ve çözünmeyen olmak üzere iki çeşittir. 

  Çözünmeyen posanın iyi kaynağı olan besinler; tam buğday unundan yapılmış ürünler, buğday ve mısır kepeği, sebze ve meyvelerdir. Çözünen posanın ise; kuru baklagiller, yulaf, arpa, bezelye, elma, portakal, havuç gibi sebze ve meyvede bulunur. Posa sebze ve meyvelerde dış kabuk ve tohum kısımlarında bulunmaktadır.

  Suda çözünmeyen posa; suyu tutarak, sindirime yardımcı olmakta ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Dışkıya yumuşaklık ve hacim kazandırarak kabızlığı önler. Çözünen posa ise kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Glikoz emilimini geciktirerek, kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Posa yönünden zengin yiyecekler diyetin enerji yoğunluğunu azaltır ve daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Böylece ağırlık kontrolüne yardımcı olur. 

  Günlük posa alımı için öneriler kadınlarda 25 gram , erkekler için 38 gramdır. Günlük gereksinimi karşılamak için 5 porsiyon sebze ve meyve ile birlikte tüketilecek kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler yeterlidir. Aşırı posa tüketildiği zaman; ishal, gaz oluşumun yanı sıra  bazı minerallerin emilimini olumsuz etkiler.  Bu nedenle vücudun tolere edebileceği miktar tüketilmesi gereklidir. 
                                                                                         Diyetisyen Selvi Akman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder