16 Eylül 2015 Çarşamba

KABIZLIK ve BESLENME




Kabızlık yani konstipasyon, barsak hareketlerinin yavaşlaması ile dışkılama sıklığının azalması ve haftada üçten az sayıda dışkılama olarak isimlendirilir. 

Yetersiz posa alımı ve az su tüketimi kabızlığın başlıca nedenleri arasındadır. Bunların dışında hareketsizlik, alkol tüketimi, hormon bozukluğu, gebelik, yaşlılık ve bazı ilaçlar gelmektedir.

Beslenme alışkanlıklarımızda yapacağımız bazı değişiklikler kabızlık probleminizi azaltır.

Peki, bu değişiklikler nelerdir?
  • Güne 1 bardak ılık su ve kuru meyve tüketerek başlayın.
  • Günde 2-2.5 litre su için. Su, barsak hareketlerinin düzenlenmesinde en önemli faktörlerden biridir.
  • Her gün 1 kase probiyotik yoğurt veya kefir tüketin.
  • Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller tüketin.
  • Günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketmeye dikkat edin. Meyveleri kabuklu tüketin ve bu dönemde elma, muz, şeftali gibi meyvelerden uzak durun.
  • Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmek tercih edin.
  • Kabızlıkta oluşan şişkinlik için yeşil çay, rezene ve papatya çayı için. Eğer süt tüketimi şişkinlik yapıyorsa, laktozsuz sütü tercih edin.
  • Günlük beslenmenizde ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem gibi magnezyumdan zengin besinleri tercih edin.
  • Yemeklerinizde ve salatalarınızda zeytinyağ kullanın.
  • Günde düzenli olarak 30 dakikalık yürüyüşler yapın.
Beslenme alışkanlıklarınızda değişikliğe gitmeden sinameki içerikli bitki çayları ve laksatif içerikli ilaçlar kullanmayınız.Çünkü bu ilaçların uzun süre kullanımı barsak tembelliği oluşturur. Bu dönemde mutlaka doktora ve beslenmenizi düzenlemesi için bir diyetisyene başvurun.

Diyetisyen Selvi Akman


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder