Kabızlık yani konstipasyon, barsak hareketlerinin yavaşlaması ile dışkılama sıklığının
azalması ve haftada üçten az sayıda dışkılama olarak
isimlendirilir.
Yetersiz posa alımı ve az su tüketimi kabızlığın
başlıca nedenleri arasındadır. Bunların dışında
hareketsizlik, alkol tüketimi, hormon bozukluğu, gebelik, yaşlılık
ve bazı ilaçlar gelmektedir.
Beslenme
alışkanlıklarımızda yapacağımız bazı değişiklikler
kabızlık probleminizi azaltır.
Peki,
bu değişiklikler nelerdir?
- Güne 1 bardak ılık su ve kuru meyve tüketerek başlayın.
- Günde 2-2.5 litre su için. Su, barsak hareketlerinin düzenlenmesinde en önemli faktörlerden biridir.
- Her gün 1 kase probiyotik yoğurt veya kefir tüketin.
- Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller tüketin.
- Günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketmeye dikkat edin. Meyveleri kabuklu tüketin ve bu dönemde elma, muz, şeftali gibi meyvelerden uzak durun.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmek tercih edin.
- Kabızlıkta oluşan şişkinlik için yeşil çay, rezene ve papatya çayı için. Eğer süt tüketimi şişkinlik yapıyorsa, laktozsuz sütü tercih edin.
- Günlük beslenmenizde ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem gibi magnezyumdan zengin besinleri tercih edin.
- Yemeklerinizde ve salatalarınızda zeytinyağ kullanın.
- Günde düzenli olarak 30 dakikalık yürüyüşler yapın.
Beslenme
alışkanlıklarınızda değişikliğe gitmeden sinameki içerikli
bitki çayları ve laksatif içerikli ilaçlar kullanmayınız.Çünkü
bu ilaçların uzun süre kullanımı barsak tembelliği oluşturur.
Bu dönemde mutlaka doktora ve beslenmenizi düzenlemesi için bir
diyetisyene başvurun.
Diyetisyen Selvi Akman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder