28 Şubat 2016 Pazar

REGL DÖNEMİNDE NE YEMELİ?


Her kadın regl döneminde hormonal değişimler ile birlikte vücudunda bazı değişiklikler yaşar. Özellikle vücudun şişmesi, göğüslerde hassasiyet, cilt bozuklukları, kabızlık, yemek yeme ve tatlı krizleri gibi sorunlarla karşılaşırlar. Değişen hormonlar ve ağrılarla başa çıkmak için bu dönemde iyi beslenmeliyiz.  Beslenmemizde yapacağımız ufak değişiklikler bu dönemle kolayca başa çıkmamızı sağlar.

Daha az tuz, daha çok su

Vücutta sıvı birikimi nedeniyle vücut su tutar. Bu dönemde tuz ve tuzlu yiyecekler azaltılmalı ve su tüketimi en az 8- 10 bardak olmalıdır. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine karabiber, nane, maydanoz kullanın.  Ayrıca ödemden kurtulmak için hindiba, maydanoz ve kiraz sapı çayları tüketin.

Demire dikkat

Menstürasyon döneminde kan kaybının oluşturduğu açığı kapatmak için yeterli demir minerali alınmalıdır, yoksa kansızlığa yol açabilir.  Bu nedenle bu dönemde en iyi demir kaynakları yağsız kırmızı et,  yumurta, kuru kayısı, karalahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketin.  Demir emilimini artırmak için C vitamininden zengin olan besinler ile birlikte tüketmenizde yarar vardır. Öğünler ile birlikte çay ve kahve tüketimi demir emilimini engelleyeceğinden en az 45 dakika önce veya sonra içebilirsiniz.

Peki ya tatlı krizleri

Bu dönemde magnezyum düzeyinin azalması ile tatlıya karşı isteğimiz artar. Bu nedenle magnezyum zengini gıdalar tüketerek tatlı krizlerini önleyebilirsiniz.  Kuru meyveler özellikle incir, kaju, badem, yer fıstığı, tam tahıllar, kırmızı et ve süt ürünleri iyidir.

Stresi giderin

Sinir sistemine olumlu etkileri nedeniyle B6 vitamininden zengin besinler tercih edin.  Tavuk, balık, yumurta, tam tahıllar, tatlı patates ve muz B6 vitaminin iyi bir kaynağıdır.

Ağrı giderici gıdalar

Bu dönemde regl ağrılarını hafifletmek için günlük beslenmenizde muz, süt ve süt ürünleri, ceviz, maydanoz, zencefil, yulaf, yağlı balıklar ve papatya çayı tüketebilirsiniz.

İyi beslenme ve bol sevgi menstürasyon dönemlerinde önemli bir destektir. :)  

Diyetisyen Selvi Akman

 





5 Şubat 2016 Cuma

CİLT YENİLEME TEDAVİLERİNDE DOĞAL YÖNTEMLER: PRP, MEZOTERAPİ, DERMAROLLER

Daha parlak, sıkı ve canlı bir cilde sahip olmak PRP, Dermaroller ve Mezoterapi yöntemleri ile mümkün olabilmektedir.
Yaşlanma etkisiyle ve güneş ışınları, stres, hamilelik, sigara, içki, kötü beslenme gibi diğer etkenlerin etkisiyle deride lekeler, düzensizlikler, kırışıklıklar, sarkmalar, çatlaklar ve saçlarda dökülme, yıpranmalar oluşur. Zamanla deri canlılığını, parlaklığını ve esnekliğini kaybetmektedir. Bu bozuklukluklar cildin kollajen ve elastin liflerin yenilenmesinin yavaşlamasının sonucudur.
Yaşlanmış ve hasar görmüş cildin yeniden yapılandırılmasında PRP, Mezoterapi ve Dermaroller tedavileri kullanılmaktadır.



PRP, Mezoterapi ve Dermaroller tedavilerinin kullanım alanları nelerdir?
Cilt yenileme, deride kırışıklık, sarkma ve çökmelerde, cilt lekeleri, gözaltı morlukları, yara ve yanık izlerinde, akne izlerinde, çatlak tedavisinde uygulanmaktadır. Cildin esnekliğinin ve parlaklığının yeniden kazandırılması için uygulanmaktadır. Deri yaşlanmasını engellemek,sigara içenlerde cilt hasarını engellemek ve tedavi etmek amacıyla, yaz öncesi güneş ışınlarının zararlarına karşı önlemek amaçlı önerilmektedir. Saç dökülmelerinde, cansız, kuru ve ince saçların tedavisinde tek başına veya kombine tedavi şeklinde uygulanmaktadır. Lazer, peeling gibi uygulamalardan sonra derinin hızla yapılanmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

PRP tedavisi nedir ve nasıl uygulanır?
PRP (trombositten zenginleştirilmiş plazma, pıhtı hücreleri) tedavisi cilt yenileme, kırışıklık, cilt sarkması, yara ve yanık izi, cilt çatlakları, leke tedavisinde ve saç dökülmelerinde kullanılan bir yöntemdir. PRP cildin ihtiyacı olan yapılandırıcı ve yenileyici maddeleri içermektedir.
Trombosit denilen pıhtı hücreleri, vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımı ve doğal haline dönüşmelerini sağlamak için gerekli “büyüme faktörlerini” içermektedir. Dokularımızda herhangi bir hasar olduğunda bu pıhtı hücreleri, hasarlı dokuya gelerek onarım sürecini başlatırlar PRP yöntemiyle elde edilen serumdaki pıhtı hücreleri ve büyüme faktörleri, yeni kollajen oluşumunu ve hücreler arası maddeyi çoğaltarak cildi yenilemek üzere derinin alt dokularına yayılır.
Tedavi için hastadan yaklaşık 5-10cc kan alınır. Özel bir tüpte santrifüj edilir. Bu işlem sonucu plazma içinde normalden daha fazla miktarda trombosit birikmiş olur. Elde edilen trombositten zengin plazma, ince uçlu iğnelerle derinin orta tabakasına ve derinin yüzeysel tabakasına enjekte edilir. PRP tedavisinde, normal şartlar altında toplanan trombositlerden daha çok miktarda hücrenin hasarlı dokuda birikmektedir ve böylece onarım süreci hızlı ve güçlü bir şekilde başlamış olur.

PRP'nin yan etkisi var mıdır?

Lokal allerji riski ve bulaşıcılık hastalık riski taşımaz.
Mezoterapi ve Dermaroller nedir ve nasıl uygulanır?
Mezoterapi tedavisinde, cildi yenileyen hyaluronik asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve amino asitler cilt altına minik iğnelerle uygulanır. Mezoterapi, cildin kollajen ve elastin üretimini arttırır, ciltte nemlenme artar ve cilt yenilenir. Saç mezoterapisi ile; saçlı deride dolaşım düzenlenir. Saç için faydalı maddeler, vitamin ve minerallerin direk saçlı deriye verilmesi saç sağlığını olumlu etkiler.

Dermaroller silindir şeklinde bir cihazın içinde çok sayıda, ince paslanmaz çelikten olan iğnelerle çevrelenmiş bir alettir. Dermaroller tedavisiyle deride mikro kanallar açmak ve ardından yara iyileşmesi ile derinin yenilenmesi amaçlanır. İşlem esnasında ve sonrasında cilt yenileyici losyonlar, serumlar sürülmektedir. Bu küçük kanallar losyon, serum gibi ürünlerin derinin alt tabakalarına geçişini kolaylaştırmaktadır. Dermaroller akne izleri, yara ve yanık izleri, cilt çatlakları, gözeneklerin küçülmesi, kırışıklık çizgilerinin azaltılması ve derinin yeniden yapılandırılması tedavilerinde kullanılmaktadır.


PRP, Mezoterapi ve Dermaroller uygulamasından sonra neler gözlenir?
Uygulamadan hemen sonra parlak ve canlı bir görünüm ortaya çıkar. 3 veya 4 uygulamadan sonra kalıcı olarak gençleştirici etki sağlar. Cilt dokusunda iyileşme gözlenir ve deri pürüzsüz hale gelir. Cilt daha taze ve dinlenmiş görünür. Cildin elastikiyeti artar ve cilt sarkması azalır. Kırışıklıklar hafifler. Cilt aydınlık bir görünüme kavuşur. Deride yaşlanma engellenir. Lekelerde ve izlerde azalma ve kaybolma gözlenir. Saç dökülmesi tedavisinde dökülmeleri azaltır, durdurur ve dökülmüş saçları yeniden kazandırır.Saç dökülmesinin durdurulması ve yeni saç gelişiminde etkilidir. Saç dökülmesi tedavisinde Mezoterapi ve PRP birlikte kullanıldığında daha etkili olur. Saç ekimi tedavilerden önce ve sonra mezoterapi ve PRP tedavileri uygulandığında saç ekiminin başarı oranını arttırmaktadır.
Cilt yenileme tedavilerinden PRP, Mezoterapi ve Dermaroller birlikte kullanıldığında tedavilerin etkinliği artmaktadır. Bu tedaviler deriyi doğal bir şekilde yeniden canlandırır, onarır ve yapılandırır. Yeni kollajen oluşumunu arttırarak deriyi gençleştirir. Cildi yenileyen, cilt kırışıklığı ve cilt sarkmalarına etkili olan doğal ve faydalı bir yöntemlerdir. 
                                                                                   Dr. Pelin TAŞKIRAN