28 Şubat 2016 Pazar

REGL DÖNEMİNDE NE YEMELİ?


Her kadın regl döneminde hormonal değişimler ile birlikte vücudunda bazı değişiklikler yaşar. Özellikle vücudun şişmesi, göğüslerde hassasiyet, cilt bozuklukları, kabızlık, yemek yeme ve tatlı krizleri gibi sorunlarla karşılaşırlar. Değişen hormonlar ve ağrılarla başa çıkmak için bu dönemde iyi beslenmeliyiz.  Beslenmemizde yapacağımız ufak değişiklikler bu dönemle kolayca başa çıkmamızı sağlar.

Daha az tuz, daha çok su

Vücutta sıvı birikimi nedeniyle vücut su tutar. Bu dönemde tuz ve tuzlu yiyecekler azaltılmalı ve su tüketimi en az 8- 10 bardak olmalıdır. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine karabiber, nane, maydanoz kullanın.  Ayrıca ödemden kurtulmak için hindiba, maydanoz ve kiraz sapı çayları tüketin.

Demire dikkat

Menstürasyon döneminde kan kaybının oluşturduğu açığı kapatmak için yeterli demir minerali alınmalıdır, yoksa kansızlığa yol açabilir.  Bu nedenle bu dönemde en iyi demir kaynakları yağsız kırmızı et,  yumurta, kuru kayısı, karalahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketin.  Demir emilimini artırmak için C vitamininden zengin olan besinler ile birlikte tüketmenizde yarar vardır. Öğünler ile birlikte çay ve kahve tüketimi demir emilimini engelleyeceğinden en az 45 dakika önce veya sonra içebilirsiniz.

Peki ya tatlı krizleri

Bu dönemde magnezyum düzeyinin azalması ile tatlıya karşı isteğimiz artar. Bu nedenle magnezyum zengini gıdalar tüketerek tatlı krizlerini önleyebilirsiniz.  Kuru meyveler özellikle incir, kaju, badem, yer fıstığı, tam tahıllar, kırmızı et ve süt ürünleri iyidir.

Stresi giderin

Sinir sistemine olumlu etkileri nedeniyle B6 vitamininden zengin besinler tercih edin.  Tavuk, balık, yumurta, tam tahıllar, tatlı patates ve muz B6 vitaminin iyi bir kaynağıdır.

Ağrı giderici gıdalar

Bu dönemde regl ağrılarını hafifletmek için günlük beslenmenizde muz, süt ve süt ürünleri, ceviz, maydanoz, zencefil, yulaf, yağlı balıklar ve papatya çayı tüketebilirsiniz.

İyi beslenme ve bol sevgi menstürasyon dönemlerinde önemli bir destektir. :)  

Diyetisyen Selvi Akman

 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder