13 Nisan 2016 Çarşamba

METABOLİZMANIZ YAVAŞ MI ÇALIŞIYOR?


Metabolizma hızı yaşa, cinsiyete, kas yoğunluğuna, vücudundaki yağ miktarına ve egzersiz yapma durumuna göre değişebilir. Kilo vermek için metabolizmayı hızlandırmak gerekir. 
Peki , metabolizmayı hızlandıran etkenler nelerdir?

1- Güne mutlaka iyi bir kahvaltıyla başlayınız. Kahvaltı yapmanız metabolizmanızı % 15-20 oranında artırmaya yardımcı olacaktır. ' Uyanınca bir şey yiyemiyorum' veya 'zamanım yok' diyorsanız bir bardak süt içiniz, meyve veya 1 avuç kuru yemiş yiyiniz, metabolizmanız çalışmaya başlasın, sonra kahvaltınızı yaparsınız.

2- Vücudun susuz kalması metabolizmanızı yavaşlatır. Çay, yeşil çay ve kahve içmek metabolizmanızın hızlanmasını sağlar ancak bu içecekler su yerine tüketilmemelidir. Her gün vücudunuzun ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda su tüketiniz. Eğer su içmekte zorlanıyorsanız günlük içeceğiniz su içine taze nane yaprakları, çubuk tarçın, elma ya da limon ekleyerek suyunuzu tatlandırabilirsiniz.

3- Öğün atlamanız ve uzun süre aç kalmanız durumunda metabolizmanız daha yavaş çalışır. Bunun için öğünlerinizi az az ve sık sık tüketiniz. Günlük planınıza göre düzenleyeceğiniz ara öğünler kan şekerinizi dengeler, böylelikle iştahınızı kontrol edebilirsiniz.

4- Metabolizmanızı hızlandırmak için öğünlerinizin bir tanesinde yağsız dana eti, hindi, balık, tavuk, yumurta, süt, yoğurt gibi protein tüketiniz. Diyetinizde düzenli kalsiyum içeren yiyeceklerin alınması, metabolizmanızı hızlandırır. Bu nedenle beslenmenizde süt ve yoğurt tüketimine özen gösteriniz.

5- Diyetinizde düşük glisemik indeksli besinlere yer veriniz. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, patates, mısır gevreği gibi besinlerin yerine tam tahıllı ekmek ve tam buğday ekmeği tercih ediniz.

6- Yemeklerinize ilave edeceğiniz kırmızı biber, sarımsak, zencefil ve hardal tohumu metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur.


7- Düzenli egzersiz yaparak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Uykusuzluk metabolizmanızı yavaşlatır. Bu nedenle günde 7-8 saat uyumaya özen gösteriniz.  

Diyetisyen Selvi Akman 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder