13 Nisan 2016 Çarşamba

OBEZİTE CERRAHİ SONRASI BESLENME




Obezite cerrahi sonrası doğru beslenme alışkanlığı kazanmak için 9 ipucu :

1-Besinleri küçük parçalar halinde yavaş yavaş tüketin!
Besinlerin iyi çiğnenmesi ile küçük parçalara ayrılması sindirim işlemini kolaylaştırır. Bu nedenle her besin en az 20-25 kez çiğnenmelidir. Küçük boyutlu çatal ve kaşık kullanımı yavaş ve fazla çiğneyerek yemek yemenizi sağlar.


2-Porsiyon kontrolü yapın!
Küçük porsiyonlu tabaklar ile fazladan besin tüketmemiş olursunuz. Yiyeceklerin birer porsiyon miktarlarını öğrenene kadar, besinleri tartmak için mutfak terazisi kullanabilirsiniz.

3-Doygunluk hissi oluştuğunda yemeğe ara verin!
Kendinizi fazla yemek yemeğe zorlama zamanla midenin genişlemesine ve kusmaya neden olabilir. Tokluk hissi oluştuğunda yeme işlemi bırakılmalıdır.

4-Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenin!
Mide hacminin küçülmesi ile midenin aşırı doluluğunu engellemek için az ve sık beslenme önerilir. Günde 4 saatten daha fazla aç kalmamak hızlı ve çok yemek yemenizi önler.

5-Yemek sırasında sıvı tüketmeyin!
Sıvı ve katı besinlerin birlikte tüketilmesi mide bulantısı ve şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle sıvıları yemeklerden yarım saat önce veya yarım saat sonra tüketmelisiniz.

6-Yudumlar arasında 1-2 dakika bekleyin!
Her gün en az 6-8 bardak sıvı tüketiniz. Hazır meyve suları, kafeinli ve karbonatlı içecekleri ( soda, kola, gazoz ) tercih etmeyiniz.

7-Yağ ve şeker içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçının!
Enerji içeriği yüksek olan bu besinler vücut ağırlık kaybını yavaşlatırlar. Ayrıca bu tür besinler Dumping Sendromuna neden olabilir. Tüketeceğiniz besinlerin yağ içeriğinin düşük olmasına ve şekersiz olmasına dikkat ediniz.

8-Her öğünde proteinler!
Her öğünde protein kaynağı olan besinler ilk olarak tüketilmelidir. Günde en az 60-80 gram protein almalısınız.

9-Her gün fiziksel aktivite yapın!
Günde en az 30 dakika boyunca yürüyüş tercih edilebilir.

Diyetisyen Selvi Akman 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder