Obezite cerrahi sonrası doğru beslenme alışkanlığı kazanmak için 9 ipucu :
1-Besinleri küçük parçalar halinde yavaş yavaş tüketin!
Besinlerin iyi çiğnenmesi ile küçük parçalara ayrılması sindirim işlemini kolaylaştırır. Bu nedenle her besin en az 20-25 kez çiğnenmelidir. Küçük boyutlu çatal ve kaşık kullanımı yavaş ve fazla çiğneyerek yemek yemenizi sağlar.
2-Porsiyon
kontrolü yapın!
Küçük
porsiyonlu tabaklar ile fazladan besin tüketmemiş olursunuz.
Yiyeceklerin birer porsiyon miktarlarını öğrenene kadar,
besinleri tartmak için mutfak terazisi kullanabilirsiniz.
3-Doygunluk
hissi oluştuğunda yemeğe ara verin!
Kendinizi
fazla yemek yemeğe zorlama zamanla midenin genişlemesine ve kusmaya
neden olabilir. Tokluk hissi oluştuğunda yeme işlemi
bırakılmalıdır.
4-Günde
3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenin!
Mide
hacminin küçülmesi ile midenin aşırı doluluğunu engellemek
için az ve sık beslenme önerilir. Günde 4 saatten daha fazla aç
kalmamak hızlı ve çok yemek yemenizi önler.
5-Yemek
sırasında sıvı tüketmeyin!
Sıvı
ve katı besinlerin birlikte tüketilmesi mide bulantısı ve
şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle sıvıları yemeklerden
yarım saat önce veya yarım saat sonra tüketmelisiniz.
6-Yudumlar
arasında 1-2 dakika bekleyin!
Her
gün en az 6-8 bardak sıvı tüketiniz. Hazır meyve suları,
kafeinli ve karbonatlı içecekleri ( soda, kola, gazoz ) tercih
etmeyiniz.
7-Yağ
ve
şeker içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçının!
Enerji
içeriği yüksek olan bu besinler vücut ağırlık kaybını
yavaşlatırlar. Ayrıca bu tür besinler Dumping Sendromuna neden
olabilir. Tüketeceğiniz besinlerin yağ içeriğinin düşük
olmasına ve şekersiz olmasına dikkat ediniz.
8-Her
öğünde proteinler!
Her
öğünde protein kaynağı olan besinler ilk olarak tüketilmelidir.
Günde en az 60-80 gram protein almalısınız.
9-Her
gün fiziksel aktivite yapın!
Günde
en az 30 dakika boyunca yürüyüş tercih edilebilir.
Diyetisyen Selvi Akman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder