12 Nisan 2016 Salı

DÖVME SİLME TEDAVİSİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Dövme, günümüzde özellikle genç kuşağın oldukça önem verdiği bir uygulama haline geldi. Fakat zaman içerisinde büyük bir keyifle yaptırdığımız bu dövmelerden sıkılabiliyoruz. Akabinde ya bu dövmelerin tamamen silinmesini tercih ediyoruz ya da varolan dövmeyi revize ederek yeni bir görünüm kazandırıyoruz.

Renkli ya da siyah tüm dövmeleri, Q anahtarlı lazerler aracılığıyla silebiliyoruz.


Lazer ışınları boya partiküllerine ulaştıdığı enerjiyle, bu partiküllerin parçalanarak ufalanmalarına sebep olurlar. Parçalanan bu dövme pigmentleri de bağışıklık sistemimiz tarafından dışarıya atılır. Vücudumuzdaki akyuvarlar bu boya kırıntılarını bölgeden uzaklaştırarak her seansta dövmenin renginin belirli oranlarda açılmasına sebep olurlar.

Dövme silme tedavisinde başarı, kişinin kaç seans gelmesi gerektiği, dövmenin derinliği, rengi, boyutu, profesyonel dövme olup olmaması ve uygulama üzerinden ne kadar zaman geçtiği ile ilgilidir. Bu nedenle, tedavi için kesin seans sayısı verilememektedir. Dövmede kullanılan boyaların kalitesi de tedavinin sonucunu etkilemektedir. Vücudun daha kolay dışarı atabileceği boyalar daha kolay çözünen boyalardır.
Bazı dövme renklerinde başarı oldukça yüksekken (siyah, lacivert, kırmızı), bazılarında başarı daha düşüktür (yeşil, açık mavi, sarı). Tedavi başarısı dövmenin yapıldığı bölgeye göre değişmektedir. Vücutta merkeze yakın alanlarda tedavi daha başarılıyken, el sırtı, ayak bileği gibi distal alanlarda başarı oranı daha düşüktür. Tedavi başarısını etkileyen bir diğer faktör dövmenin yaşıdır. Bir yıldan daha önce yaptırılmış dövmelerde başarı oranı daha düşüktür. Uzun süre önce yapılmış dövmeler tedaviye daha iyi yanıt verirler.

Lazerle Dövme Silme uygulaması; genel anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. İşlemin yapıılacağa bölgeye lokal anestezik kremler ya da lokal anestezi iğneleri uygulanması yeterli olmaktadır. Seans araları 6-8 hafta kadardır. Daha erken yapılan seansların fayda sağlamadığı saptanmıştır.

İşlem sonrasında uygulama alanında ortaya çıkan kızarıklık ve ödem, birkaç gün içinde kendini kabuklanma olarak gösterir. Uygulama sonrasında birkaç saat sürebilen yanma olabilir fakat bu yanma geçicidir. Deri, 7-10 gün içerisinde iyileşme göstermektedir. Nadir olarak uygulama alanında içi sıvı dolu baloncuklar oluşabilir. Yine çok nadir olarak bazı dövme boyaları silinirken geçici alerjik reaksiyon gelişebilir. Uygulama sonrasında epitelizan kremlerin kullanılmasını önermekteyiz. Lazerle dövme tedavilerinin büyük bir çoğunluğunda kalıcı bir lekelenme veya iz gelişmemektedir. 

Yeni başlangıçlar için her zaman OTA Poliklinik’e bekleriz. Tüm görüşmelerimiz ücretsizdir. Görüşmek üzere…


Dr. Pelin TAŞKIRAN







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder