23 Aralık 2011 Cuma

B12 vitamini için 12 neden





1.   Besinlerde proteinlere bağlı olarak bulunur. Besinlerde proteine bağlı bulunduğundan insan vücudunda emilebilmesi için midede pepsin ve intrinsik faktör gereklidir.
2.   Temel besin kaynakları karaciğer, istiridye, yengeç, kırmızı et, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdalardır.
3.   Kalın bağırsaktaki bakteriler de B12 vitamini üretirler fakat vücut tarafından emilemez.
4.   Eksikliği kansızlığa yol açar.  B12 eksikliği folat eksikliğini de beraberinde getirebilir.
5.   Sindirim sistemindeki, kemik iliğindeki ve sinir hücreleri başta olmak üzere tüm hücrelerin normal metabolik dengesi için temel ihtiyaçtır.
6.   60 yaşın üzerinde olmak B12 vitamini eksikliğinin nedeni olabilir.
7.   Midede atrofik gastrit mevcudiyeti B12 vitamini eksikliğinin nedeni olabilir.
8.   Aşırı alkol tüketimi ve bazı şeker ilaçları B12 vitamini eksikliğinin nedeni olabilir.
9.   Et, süt ürünleri ve yumurta olmaksızın beslenenler risk altındadır.
10.  Eksikliği unutkanlığa, depresyona zemin hazırlar. 
11.  Eksikliği zamanında giderilemezse giderek artan halsizlik, bacakta uyuşma, yanma-karıncalanma hissi, tutukluk ve bacakta kuvvetsizlik hissine yol açar.
12.  Eksikliğinde dilde düz, et gibi kırmızı görünüm olabilir, cilt rengi sarımtrak olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder