Posa besinlerin içinde yer almasına karşın vücudun emmediği
yegane kısımdır. Posalar gıdayla birlikte yenir fakat sindirilmeden dışkılama
yoluyla atılırlar. Başka bir deyişle posanın yenmesine rağmen sindirim
kanalından emilemediği için vücut için kalorik değeri yoktur. İlk akla gelen
soru bu durumda eğer emilmeyecekse ve dışarıya atılacaksa posanın gıdaların
içinde neden yer aldığıdır. Posalar meyve, sebze, kurubaklagil gibi gıdaların
hacimli durmasını sağlarlar, binanın iskeleti gibi düşünülebilirler, gıdanın
içinde yer kaplayıp gıdanın hacimli durmasını sağlarken bu gıdaları tüketen
insanların mide ve bağırsaklarında hacim etkisi yaratmaya devam ederler. Böylece
kalori vermeden mide ve bağırsakta oluşan bu hacim doymayı sağlar. Posalar
sayesinde doyarız. Eğer gıdaların içinde posa yer almasaydı bu durumda mide
sadece sayısız kalori ile dolar fakat buna rağmen açlık devam ederdi. Nitekim
meyve, sebze, kurubaklagil gibi posadan zengin gıdalarla beslenmeyen kişiler
hızla şişmanlamakta ve doymamaktan yakınmaktadırlar. Yanısıra bu kişilerde posa
eksikliğinde kabızlık, kan şekeri ve kan yağlarında dengesizlikler de
görülebilmektedir. Yeterince posa tüketilmediği müddetçe şişmanlık büyük bir
hızla ilerlemeye devam eder. Bu nedenle tüketilen gıdalar yeterince posa
sağlamıyorsa posa gereksiniminin tüketime hazır posa ile yerine konması oldukça
pratik ve sağlıklı şekilde doyum sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder