Krom minerali 1954 yılından bu yana
bilinmesi karşın, önemi 1970'li yılların sonunda ağız
yolundan beslenmeyen ve besin gereksinimini sadece damar yoluyla
almak durumunda kalan insanlarda kan şekerinin yükselmesi ile
ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmada kan şekeri
yüksekliğinin damar yoluyla verilen besin maddesi karışımında
krom mineralinin eksikliğinden kaynaklandığı anlaşılmıştır.
Damar yolu beslenmesine krom eklendiğinde kan şekerindeki
yüksekliğin giderildiği görülmüştür. Krom
mineralinin kan şekerini düşüren insülin hormonunun
etkisini destekleyerek fayda gösterebildiği ve böylece
insülinin karbonhidrat, lipid (yağ), ve protein üzerindeki
rolünü etkileyebileceği düşünülmüştür.
Krom ile insülin aktivitesi arasındaki ilişki tam olarak
netlik kazanmasa da Tip-2 diyabet hastalarında kandaki trigliserid
düzeylerinin dengelenmesi yönünde olumlu etki
yapabileceği düşünülmektedir.
Günlük krom minerali
gereksinimi 9 yaşından büyük kadınlarda günde 21-25
mcg, aynı yaş grubunda erkeklerde günde 25-30 mcg'dır. 1-8
yaş grubu çocuklarda ise gereksinim günde ort. 11-15
mcg'dır. 1 çorba kasesi brokolide 22 mcg krom minerali
bulunduğundan iyi bir kaynaktır. Karaciğer ve istiridye de kromdan
zengin besinlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder