3 Eylül 2011 Cumartesi

Aşırı Terleme Tedavisi


Hiperhidroz – Aşırı Terleme

Hiperhidrozis, kontrol edilemeyen terleme ile karekterize anormal ısı kaybına yol açan genetik bir hastalıktır. Vücut vücutta oluşan fazla ısıyı terleme ile normale döndürmeye çalışır. Bilindiği gibi bir yüzeyin su ile ıslatılması ve suyun buharlaşması, o yüzeyin soğumasını sağlar. Hiperhidrozis'de vücut soğumasına ihtiyaç olmadığı zamanlarada bile gereksiz yere terleme vardır.

Bu terleme, sempatik sinir siteminin aşırı çalışması sonrası el ayak ve koltukaltlarında yüzde terlemeye ve bu bölgelerde soğukluğa neden olarak kişiyi rahatsız etmektedir. 

Aşırı Terlemenin Nedeni

Terin salgılanması insanlarda sinir sisteminin sempatetik denilen kısmının çalışması ile ilgilidir. Tam olarak nedeni bilinememektedir. Bazı gövde terlemelerine tiroid bezinin hızlı çalışması, hormon hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar, obezite, menopoz, sinir ilaçları ve hormon tedavisi sebep olabilmektedir.

Aşırı Terlemenin Yarattığı Sorunlar


Elleri fazla terleyen kişiler hiç kimsenin elini sıkmak istemezler, arkadaş edinmekte zorluk çekerler. Aşırı terleme kişinin arkadaş çevresini kısıtlar ve bireyin kendisini yetersiz hissetmesine neden olur. Kişi terleyeceğini bilerek daha endişeli hale gelmekte, endişe de daha fazla terlemeye yol açmakta ve bu kısır döngü sürüp gitmektedir.
Bakteri üremesini kolaylaştırdığı için aşırı terleme kokuya da neden olur. Terleme ellerde olduğunda, sosyal olarak kişileri rahatsız etmesinin yanında el ile yapılan işlerde güçlük çekilmektedir.

Aşırı Terleme için etkili çözüm : BOTOKS


Botoks, ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botox uygulandığında şikayetlerinde düzelme sağlanır.

Botoksta kullanılan Botulinum toksini aslında doğal bir zehirdir ve sulandırılarak tıpta çeşitli amaçlarla uzun zamandır kullanılmaktadır. Ter bezlerini çalıştıran sinirleri felç ederek etki göstermektedir. Oldukça etkili bir yöntemdir. Terlemeyi 3 ila 4 kat azaltmaktadır.



Aşırı terlemede en kolay ve etkin yöntem olan botox uygulaması muayene şartlarında yarım saat içinde uygulanır. İşlem öncesi koltukaltlarına EMLA isimli anestezik krem uygulanarak koltukaltları uyuşturulur. Botox işlem uygulanmadan önce hastaların şikayeti olan alanlara iyot-nişasta testi yapılır. Bu testin sonucunda aşırı terlemeye neden olan aktif alanlar belirlenir ve bu alanlara botox uygulanır. Yaklaşık 3mm derinliğe cilt altında enjeksiyon yapılır.İğne ile anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Tedavinin etkisi birkaç saat veya gün içinde kendini gösterir. Etkisi ortalama 6 ila 12 ay devam eder.


Ayrıntılı bilgi ve randevu için Ota Polikliniği 0212 236 47 12

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder